Простатната жлеза претърпява промени, които биха могли да доведат до състояние на хиперплазия/доброкачествено увеличение, аденом/, на карцином/рак/ и на простатит/възпаление – остро или хронично/.

Лечението на аденома на простатата /доброкачествената простатна хиперплазия-ДПХ/ е предимно на симптомите на уринирането, причинени от жлезата. Това са лекарствата, наречени алфа блокери. Те блокират рецепторите в пикочния мехур и уретрата/пикочния канал/, които имат вече повишена реактивност и дават по-чести позиви за уриниране при по-малко от обичайното количество урина в пикочния мехур. Тези лекарства не въздействат върху процеса на хиперплазиране на жлезата, не лекуват простатата, а само симптомите от нея –  симптомите на честото уриниране, слаба струя, нощно ставане за уриниране.

Лечението на аденома/ДПХ/може да бъде и етиологично/на причината за хиперплазията на простатната жлеза/. Това са лекарства от групата на 5-алфа редуктазните инхибитори. Тяхното действие е върху процеса на увеличаването/хиперплазия/ на простатната жлеза. Тези медикаменти спират растежа на жлезата, намаляват нейния обем частично, предпазват пациента от спиране на уринирането.

Лечението на аденома на простатата може да бъде комбинирано – медикаменти със симптоматично действие в комбинация с медикаментите за лечението на причината на увеличението. Лечението на симптомите има по-бър ефект за пациента, лечението на причината има по-бавен ефект върху жлезата и върху пациента.

Лечението на простатната жлеза с билкови лекарства/фитопрепарати/ е предимно профилактика и лечебен ефект е трудно да се докаже.