Пикочният мехур е един от органите на пикочополовата система на мъжа и пикочната система на жената. Той има две основни функции – да бъде резервоар на урината и да я изтласква по време на уринирането.

При жените – най-често в ежедневната практика се среща възпалението на пикочния мехур – цистит. В много от случаите има симптоми на цистит, без да има възпаление. Тази диагноза изисква повече внимание, за да не се превърне в хронично състояние.

При мъжете – пикочният мехур се променя, ако има затруднение в отделянето на урината или така наречената обструкция на урината от долен уринарен тракт. Това означава затруднено отделяне на урината поради стеснен изход на пикочния мехур – шийка, поради увеличена простатна жлеза или поради стеснен пикочен канал. Понякога и съчетание от тези промени. В началото пикочният мехур „се справя“ със затруднението, като се увеличава неговата мускулна сила. Ако не се отстрани причината и не се възстанови нормално уриниране, пикочният мехур може да премине в стадий на отслабена мускулна сила и да започне да задържа урина след уриниране. Това състояние не е съвместимо със здравето на пациента. Здравият човек не задържа в мехура никакво количество урина след уриниране. Понякога при възрастни пациенти – мъже ние, уролозите, допускаме да има някакво количество остатъчна урина до настъпване на момента за оперативно лечение. Важно е, пациентът да знае, че това състояние е хронично и не може да се очакват ясни симптоми. Това е една от причините за ежегоден урологичен преглед.

Пикочният мехур може да развие туморно образувание и при двата пола. Рисков фактор е тютюнопушенето.

Пикочният мехур може да образува камък, което се среща предимно при мъже.

Пикочният мехур се диагностицира чрез коремна ехография и ендоскопия.

На всеки урологичен преглед пациентът трябва да се явява с проведено изследване на урина – обикновено общо изследване, и с добре изпълнен пикочен мехур, за да бъде информативна ехографията.