Половият член при мъжете има вродени състояния, проявени и открити в ранна детска възраст. Това са тясната и дълга кожа на члена – фимоза. Тя може да се съчетава и с недобро изправяне на члена, както и с различно местоположение на отвора на уретрата – хипоспадия или еписпадия.

При мъжете над 50 годишна възраст от основно значение е диагностициране на карцином/рак/ на пениса. Диагнозата се поставя с външен оглед по време на преглед. Ракът на пениса е много рядко заболяване. Неговото лечение има ограничен ефект и преживяемостта на пациента в много от случаите не преминава пет години.

Друг медицински проблем на половия член при възрастни мъже е изкривяване на члена по време на ерекция. Това се случва при образуване на твърди петна/плаки/ по някоя от повърхностите на пениса. При еректиране членът се придърпва към страната на този участък, който не му позволява да се изправи равномерно. Това заболяване се нарича индурацио пенис пластика. В началните етапи е засегнато само качеството на живот, но с напредване на състоянието се достига до болезнена ерекция. Пациентите трябва да споделят това състояние, особено при предстояща операция на простатната жлеза.