Тестисите са чифтен орган. Имат външносекреторна функция с отделяне на мъжките полови клетки – сперматозоиди, както и вътрешносекреторна функция с отделяне на  мъжки полов хормон тестостерон в кръвта. Тестисите се зараждат, развиват и оформят в крайното си развитие и местоположение отделно един от друг. Те се намират в тестисната тобричка, наречена скротум. Това се случва в края на бременността. Понякога новородените момчета имат високо разположен тестис – задържан тестис. Скротумът е орган, който има функция да поддържа постоянната температура на тестисите, което е необходимо за правилното им функциониране.

Основен урологичен проблем е туморът на тестиса. Той засяга най-често възрастта от около 18 до около 40 години. Появява се без симптоми, под формата на уплътнен участък или неравен възел. Понякога има симптоми подобни на бъбречни болки. Открива се случайно от пациента при опипване или от уролог при преглед. Значението на този тумор не се определя от неговия размер или симптоми. Тази диагноза изисква неотложно, почти спешно действие от страна на уролога и на пациента. Извършва се така наречената експлорация на тестиса – операция за изваждане на тестиса от торбичката. В някои случаи, по време на операцията, се отнема материал от тумора и се дава за изследване, когато има съмнение за диагнозата. Ако диагнозата е убедителна и другият тестит е здрав – тогава се преминава към отстраняване на тестиса – орхиектомия. Няма алтернатива на този подход. Той е приет от цялата световна медицина. Всяко наблюдение и отлагане на този подход подлага здравето на пациента под съмнение, защото туморът на тестиса е непредсказуем в своето развитие. Тестисът няма ранна диагностика. Неговите туморни маркери имат ниска чувствителност и специфичност и не могат да послужат за вземане на решение или за ранно диагностициране, както, например, при простатната жлеза.

В моята практика обучавам младите пациенти, да извършват така наречената в медицината „самодиагностика“. Това се практикува при външни анатомични органи, например гръдна жлеза при жените и тестиси при мъжете. Младите мъже не са задължени да посещават уролог ежегодно, освен по свое желание или повод за контрол на някакво заболяване или състояние.