Доброкачественото уголемяване на простатната жлеза се нарича доброкачествена простатна хиперплазия или съкратено ДПХ. Този процес започва при почти всеки мъж след 30-35 годишна възраст. Протича индивидуално и всеки пациент има своя собствен статус /състояние/ на простатата.

Лечението на аденома на простатата/на ДПХ/ е лечение на симптомите от уголемената простатна жлеза. Операцията на аденома на простатната жлеза не спира процеса на уголемяване на простатата. Операцията за ДПХ има за цел, да намали, колкото е възможно, „вътрешната част“ на жлезата, която е нарастнала около пикочния канал и е предизвикала неговото притискане.

Симптомите нарушават качеството на уринирането и в много от случаите качеството на еректилната функция.  При изчерпване на лечението с медикаменти се налага лечение чрез хирургия – оперативно лечение, операция на простатата. При тези операции не се „премахва“ простатата.

„Премахване“ на простатната жлеза като анатомичен орган се извършва при диагноза рак на простатата.

Операцията на простатата може да се извърши по два основни метода – през пикочния канал/ нарича се уретра/ и извън пикочния канал – отворена класическа аденомектомия. Все още препоръките на световната практика са за Трансуретрална резекция и Отворена класическа операция. Трансуретралната резекция се препоръчва при простатна жлеза с измерен обем до 60-80 грама или милилитра. При по-голям обем се препоръчва като стандарт класическа отворена аденомектомия.

Днес се прилагат различни други методи за операция при ДПХ – лазерни операции, лапароскопски и лапароскопски с робот операции.

Всеки лекар има право, да предложи на своя пациент операция извън стандартните препоръки, но усвоена и прилагана от него. Ясното информиране на пациента е в основата на етичните взаимоотношения лекар – пациент и е неотменимо условие за успеха на лечението.

Лапароскопската аденомектомия е подходяща при обем на простатнана жлеза над 80 милилитра. Тази оперативна техника следва принципите на отворената операция, като предпазва пациента от страничните ефекти на класическата хирургия – кръвозагуба, болка, оперативна рана, дълго възстановяване след операцията. Извършва се под обща интубационна анестезия. Вместо оперативна рана в пациента се поставят пет метални тръбички – троакари, през които се въвежда оптика и работните инструменти. Операцията се следи на монитор. Най-важно предимство на тази операция е, предпазване на пикочния канал /уретрата/ от увреждане, което има риск да бъде хронично състояние. Всички трансуретрални операции на простатната жлеза – с електричество, с лазер – имат риск от увреждане на уретрата. Ето защо не се препоръчват при по-голям обем простатна жлеза.

Можете да се информирате и от този адрес:

https://www.intechopen.com/books/prostatectomy

https://www.intechopen.com/books/prostatectomy/endoscopic-extraperitoneal-transvesicocapsular-adenomectomy-of-prostate-eetap-a-new-operative-method

Доц. Генадиев може да извърши операцията в Болница  Уни Хоспитал, гр. Панагюрище.